Parcours

 De Ronde Venen Marathon heeft een uniek parcours. De marathon is één grote ronde langs alle acht kernen van de gemeente De Ronde Venen: Abcoude , Baambrugge , Vinkeveen, Wilnis, Mijdrecht, De Hoef, Amstelhoek en Waverveen. Over verkeersvrije en verkeersluwe wegen. Over een voormalige spoorbaan. Langs riviertjes. Door weilanden. En als klap op de vuurpijl: door het natuurgebied Botshol!

Het parcours heeft start en finish in het historische centrum van Abcoude. Abcoude heeft vele monumenten en een beschermd dorpsgezicht. Een bijzonder fraaie plek voor een bijzondere gebeurtenis als De Ronde Venen marathon. Het parkoers gaat vervolgens via de rustige weg De Horn naar Baambrugge. Met ook daar een centrum met monumenten en een beschermd dorpsgezicht. Via de Baambrugse Zuwe, door het tunneltje onder de A2, en vervolgens over het fietspad achter het geluidsscherm van de A2. En ook hier: een laan met aan beide kanten een rij bomen. Twee kilometer verder liggen de Vinkeveense Plassen. Je hebt hier een prachtig uitzicht op dit waterrijke gebied. Via het tunneltje onder de brug in de N201 loopt de route via het smalle paadje over de sluis richting de voormalige spoorbaan Nieuwersluis-Uithoorn. Tot 1989 reden hier nog treinen, zelfs met een gelijkvloerse oversteek van de A2. Wie kan zich dat nu nog voorstellen... Tegenwoordig is de spoorbaan in gebruik als wandelpad. De route draait rechts de spoorbaan op en gaat vervolgens bijna 5 kilometer over deze spoorbaan. Hier is de doorkomst van Vinkeveen, bij het voormalige station aan de Demmerik. De Ringvaart over richting de begraafplaats in Wilnis.

Bij dit punt krijgen de lopers weer asfalt onder de voeten en gaat de route via een rustige weg naar de Ringvaart. Ook hier gaat de route onder de provinciale weg door, ditmaal de N212. Over het fiets/voetpad langs de Ringvaart passeert de route de plek waar ooit een dijk doorbrak. Niet honderden jaren geleden, maar in 2003. Als je goed kijkt, zijn de restanten van de oude dijk nog zichtbaar. Het pad langs de Ringvaart loopt tot aan de brug bij de Wilnisse Zijweg, waarna de route zich verplaatst op de rand van Wilnis, weer richting de voormalige spoorbaan. Links staat de Johannes de Doperkerk en rechts het Bedrijventerrein Mijdrecht. De route gaat weer langs de Ringvaart en draait links het centrum van Mijdrecht in. Langs het gemeentehuis, over het plein en via de Dorpsstraat naar de Kerkvaart. Een smalle straat met kleine huizen. Vervolgens over de dijk langs de Kerkvaart (het water). We draaien links de Schattekerkerweg op richting De Hoef. Hier bereiken we het halve marathonpunt. De route gaat nu kilometerslang langs de prachtige rivier Kromme Mijdrecht, die zijn naam eer aan doet: veel bochten. De route passeert het dorpje De Hoef, de Oude Spoorbaan (waar inmiddels een weg ligt) en gaat richting het dorpje Amstelhoek. In november 2017 is de drukke N196 veranderd in een oase van rust. Makkelijk over te steken dus. De route doet nu een bijzondere plek aan: de sloperij van de firma Pothuizen. Het is een openbare weg dwars over een sloperij heen. De weg gaat over in de onverharde Ringdijk 1e Bedijking. Dan gaat de route of rechtdoor of rechtsaf door de koeientunnel onder de N201. De route komt uit op de Tienboerenweg. Nu is het even doorbijten in de kalere polder van Waverveen. Voor de liefhebbers is er links uitzicht op de Amsterdam Arena en de andere hoge gebouwen van Amsterdam. En net als het dreigt te gaan vervelen, is daar de klap op de vuurpijl, de kers op de taart, de slagroom in de soes: het natuurpad door het natuurgebied Botshol. 2,5 kilometer over graspaden, enkele bruggetjes, houten planken... Daar is het riviertje de Winkel al weer. Deze rivier brengt de lopers terug naar Abcoude, via het tunneltje onder de A2. De route gaat nu rap naar de finishplaats. Langs het voormalige gemeentehuis en het riviertje de Angstel. Daar ligt de finish al, in de Brugstraat.
Parkoers 10 km
Voor de lopers die al langer aan loopjes deelnemen, is het parkoers van de 10 km een klassieker. Het is de voormalige route van de Ronde van Abcoude. De route start ook in de Brugstraat in het historische centrum van Abcoude. De eerste kilometer gaat door Abcoude, via de Hoogstraat en de Burgemeester Des Tombeweg, vervolgens linksaf richting Baambrugge. Via de bochtige De Horn gaan de lopers via het centrum van Baambrugge richting het tunneltje onder de A2. Onder het tunneltje rechtsaf, weer terug richting Abcoude. De A2 gaat netjes schuil achter het geluidsscherm, terwijl de lopers door een groene omgeving gaan. Vervolgens gaat de route onder de A2 door langs de Winkel in de richting van Abcoude. De laatste kilometer gaat door de bebouwing, met finish in het centrum.
route marathon De Ronde venen
             Marathon route                                         10 km route                           Fietsomleidings route 1                Fietsomleidings route 2
Share by: